دوستان سلام،
بنا به درخواست شما سعی می کنم مطالبم را کوتاه تر بنویسم. فقط امیدوارم خلاصه کردن بیش از حد مطلب باعث ناقص شدن مفهوم آن نشود. من خودم هر وقت ببینم مطلب وبلاگی جالب اما طولانی است، آن صفحه را save می کنم و بعدا سر فرصت آن را با دقّت می خوانم. شما هم می توانید در مورد مطالب طولانی همین کار را انجام دهید.
عوامل اصلی پیدایش صهیونیسم
دلایل بسیار در تایید نقش قدرتهاى بزرگ استعمارى، به ویژه انگلیس، در پدید آمدن صهیونیسم و رژیم اشغالگر قدس در دست است .
یهودیان تنها نامزد تشکیل دولتى حافظ منافع غرب در منطقه حساس و استراتژیک خاورمیانه بودند ؛ زیرا به عقیده لرد ارل شافتسبرى هفتم (1) ، که از رجال سیاسى بریتانیا و نیز یک صهیونیست مسیحى بود، اسکان یهودیان در فلسطین، نه تنها براى انگلستان که براى سراسر دنیاى متمدن (غرب) سودمند خواهد بود . هرتصل نیز بر آن بود که یهودیان مىتوانند حلال مشکل غرب در خاورمیانه باشند.
صهیونیستهاخود را مشعلدار تمدن غرب مىدانند که در تلاشاست دموکراسى را درخاورمیانه و قلب آن حاکم کند . (2)
ü نتیجه اینکه: نیازهاى فرهنگى، سیاسى، اقتصادى و نظامى غرب، به ویژه انگلیس، موجب پدیدآمدن جریان فکرى صهیونیسم و اسکان یهودیان در فلسطین گردید; جریانى که با غیر دینى (سیاسى کردن) یهودیت، در پى تحقق و حفظ منافع استعمارى در خاورمیانه برآمد، در حالى که یهودیت دیندار ممکن بود براى غرب خطرآفرین باشد . (3 )
در قرن یازده شمسى/ هجدهم میلادى با ارتقاى وضع اجتماعى اروپاییان، موقعیتیهودیان، به ویژه در عرصه اقتصادى، بهبود یافت . این امر منجر به تلاش بیشتر بخشى از یهودیان براى رهایى از نظام گیتو و ادغام در جوامع غربى و روى آوردن به مشاغل مولد و در نتیجه، گسترش و تثبیت قشر بورژوازى یهود گردید . (4)
v نقش بورژوازى یهود در پدید آوردن صهیونیسم
1 . مهاجرت بیشتر یهودیان به عثمانى - سرزمینى که از نیروى کار ارزان عرب بهرهمند بود - یهودیان غیرفعال اقتصادى و بىعلاقه به سرمایهگذارى را به عناصر فعال اقتصادى، در امپراتورى عثمانى تبدیل مىکرد و یهودیان باقىمانده در غرب را نیز به سوى فعالیتهاى اقتصادى و سودآور (5) سوق مىداد . (6)
2 . سرمایهدارى یهود، براى جلوگیرى از افزایش تقاضاى مالى یهودیان فقیر، که به کاهش ثروت آنان مىانجامید، خواهان طرد آنها بود، از اینرو، با تشکیل دولت اسرائیل، اداره دولتیهودى را در دست گرفتند . بنابراین، بورژوازى یهود، هم در راندن یهودیان از اروپا و هم در اداره کردن آنان در فلسطین اشغالى، نقش اساسى داشته است .
3 . بورژوازى یهود در آغاز خواهان مهاجرت یهودیان به فلسطین نبود، بلکه به اعتراف حیم وایزمن، اوگاندا بیشتر مورد علاقه بازرگانان یهودى بود . در مرحله بعد نیز بورژوازى یهود در پى مهاجرت همه یهودیان به فلسطین نبود، بلکه خواهان آن بود که شمار یهودیان به اندازهاى کاهش یابد که به رفاه اقتصادى آنان در غرب لطمهاى وارد نسازد .
ناحوم ساکولو در اینباره اعتراف مىکند که صهیونیسم نه به عنوان یک نهضت، بلکه به عنوان یک اقدام مالى و سرمایهدارى ظهور کرده است .
البته، یافتن مکانى براى خوشگذرانى و نیز دستیابى به کنترل مجدد یهودیان، از دیگر هدفهاى بورژوازى یهود در خلق صهیونیسمشمردهشده است . (7)
پی نوشت ها:
1- Seventh Earl shafes bury
2- عبدالوهاب المسیرى، پیشین، ص 54 و 12، 8، 5/یورى ایوانف، پیشین، ص 69
3- عبدالوهاب المسیرى، پیشین، ص 29
4- عبدالوهاب المسیرى، پیشین، ص 8 و 7 و 2
5- مایر ویلنر (Mcir vilner) سیاستمدار اسرائیلى مىگوید: «صهیونیسم نماینده ایدئولوژى ارتجاعى یهودیان بورژوازى طرفدار امپریالیست است .» ر . ک . به: پراهى، پیشین، ص 30
6- المسیرى، پیشین، ص 55، 40 و 17، 9
7- یورى ایوانف، پیشین، ص 83 و 82 و 52/نیکیتینا، دولت اسرائیل، ص 31
ادامه دارد...